Pozoruhodné přírodní látky - antioxidanty zvané flavonoidy

Flavonoidy jsou zodpovědné za krásné zbarvení květin a plodů ovoce nebo zeleniny, a v některých případech i za jejich ochranu před nepřáteli či ultrafialovým zářením. Co je ale důležitější, je řada jejich pozitivních účinků na zdraví člověka. A je až překvapující, kolik jich je.

Flavonoidy u rostlin a stromů plní různé funkce. Jejich pigmenty dodávají plodům a květinám různorodé barvy, čímž lákají své opylovače nebo kořist. Dokáží je také chránit před ultrafialovým zářením či býložravci. Kyselá chuť některých flavonoidů zajišťuje také přežití rostlin před houbovými patogeny. Pro člověka mají flavonoidy nezpochybnitelný význam. Posilují zdraví člověka a pomáhají v boji proti nemocem.

Co všechno dokážou pro naše zdraví?

Obecně flavonoidy pomáhají regulovat buněčnou aktivitu a bojovat proti volným radikálům, které způsobují v našem těle oxidační stres. Jednoduše řečeno, pomáhají našemu tělu fungovat efektivněji a chrání jej před každodenními toxiny a vyčerpávajícím stresem. Mají také silný antioxidační účinek a pomáhají při boji s potenciálně škodlivými látkami dostávajícími se do těla. Regulují a zmírňují zánětlivé procesy způsobené alergeny, mikroby či toxiny, které jsou imunitní reakcí našeho těla na nemoci. Uvedené potvrzuje i MUDr. Oto Sova, CSc.: „Flavonoidy jsou antioxidanty, které mají vlastnosti antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, analgetické, játra ochraňující, protinádorové a posilující srdeční sval.“

Nápomocné i na krevní tlak, cukrovku, i v boji proti COVID-19

Budete-li přijímat dostatek flavonoidů, můžete si pomoci při snižování vysokého krevního tlaku. Studie naznačují, že nejméně pět typů flavonoidů má vliv na regulaci našeho krevního tlaku.

Flavonoidy nacházející se v čaji, kávě a sóji také mohou pomoci snížit riziko vzniku srdečního infarktu nebo mozkové příhody. Studie zjistila, že u lidí, kteří přijímali ve stravě mnohem více flavonoidů než obvykle, bylo mnohem nižší riziko vzniku náhlých kardiovaskulárních příhod.

Jsou významným bojovníkem i proti virům a bakteriím: „Myslím, že v dnešní době COVIDU-19 je důležité vyzdvihnout jejich antibakteriální a protivirový účinek. Flavonoidy podporují a budují imunitu a mají protivirové účinky, zařazují se do skupiny antivirotik a antioxidantů – vychytávají volné radikály.“ doplňuje MUDr. Sova.

Vyšší příjem flavonoidů může také snížit riziko vzniku diabetu druhého typu. Výsledky metaanalýzy z roku 2018 naznačují, že vysoký příjem flavonoidů má propojení s nižším rizikem vzniku uvedené nemoci.

Protizánětlivé a antioxidační účinky flavonoidů také podnítily výzkumy ke studiu jejich potenciálu v rámci protirakovinné léčby. Výzkum ukázal, že některé flavonoidy mohou pomoci zabránit množení rakovinných buněk.

 

Dlouhodobá studie ve prospěch flavonoidů

Výzkum realizovaný v Dánsku zkoumal účinek flavonoidů na zdraví člověka z dlouhodobého hlediska. Podrobilo se mu více než 56 000 Dánů během 23 let. Výsledek studie zněl: „Strava bohatá na flavonoidy chrání před srdečními a onkologickými onemocněními a stojí za nižší úmrtností na tyto nemoci. Flavonoidy snižují krevní tlak a chrání buňky srdce před zánětem a oxidačním stresem, čímž zlepšují životaschopnost krevních cév. Důležitý je ale také zdravý životní styl, omezení alkoholu, kouření a příjmu červeného masa.“

Kde je najdeme?

Flavonoidy se přirozeně nacházejí v mnoha druzích ovoce, zeleniny a také v léčivých rostlinách a některých druzích koření. Najdete je také ve víně, čaji či čokoládě. Vědci je odhadují na 4–6 tisíc druhů. Existuje však 6 základních typů a každý z nich má vlastní přínosy pro zdraví.

 

  • Antokyany – Vyskytují se především ve vnější slupce bobulovitého ovoce, jako jsou hrozny, černý bez, šípky, brusinky, ostružiny, jahody či v populárním acai. Konzumací těchto bobulek výrazně zredukujete rizika aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Flavonoly – napomáhají bojovat s kardiovaskulárními chorobami. Najdete je například v cibuli, kapustě, rajčatech, brokolici, hroznech, červeném víně a broskvích.

 

  • Flavanoly – jsou bohaté na živiny a tělu je můžeme dodávat z jablek, hroznů, jahod, borůvek, výrobků z kakaa, bílého a zeleného čaje.

 

  • Flavony – jedná se o pigmenty v modro-bílých kvetoucích rostlinách fungujících jako přírodní pesticid, který chrání listy před škodlivým hmyzem. V těle člověka pomáhají se zánětlivými procesy. Nacházejí se v: petrželce, celeru, červených papričkách, heřmánku, mátě peprné.
  • Flavanony – pomáhají rovněž bojovat se zánětlivými procesy, také ovlivňují hmotnost a cholesterol. Tělu je dodáte z citrónů, limetek, pomerančů či grapefruitu.

 

  • Izoflavony - jsou obsaženy hlavně v sóji, sójových výrobcích nebo v tmavých fazolích. Napomáhají v udržování rovnováhy hormonů.

 

Kouzelná síla bylinek za účasti flavonoidů

Flavonoidy v rostlinách mají rovněž silný účinek, ne-li ještě významnější v srovnání s ovocem a zeleninou. Již v minulosti se používaly k léčbě různých onemocnění. V argentinském lidovém léčitelství se využívala např. rostlina aksamitník incký pro její antivirové a antibakteriální vlastnosti jako pomoc při infekcích.

Propolis popsaný ve Starém zákoně byl dokonce známý již za dob Hippokrata jako antimikrobiální medikament k léčbě ran a vředů.

V Číně se k léčbě infekcí úst a abscesů používala rostlina s modrofialovými květy jménem šišák bajkalský. Právě flavoniod baicalein, který se v ní nachází, byl zodpovědný za její léčivou sílu.

Významný obsah bioflavonoidů má extrakt z kůry borovice přímořské. Jejich objev sahá do 16. století. Kurděje z nedostatku vitamínu C byly příčinou úmrtí více námořníků z posádky zakladatele kolonií Francouze Jacquese Cartiera, poté co jeho loď uvízla během zimy ve vodách Kanady. Námořníci byli zachráněni domorodými Indiány podáváním odvaru z jehličí a kůry keře této „rostliny“.

Z rostlin rostoucích u nás mají významný obsah flavonoidů lopuch indický, zimolez, již zmiňovaný šišák bajkalský nebo zlatice převislá, lidově nazývaná také zlatý déšť. A právě flavonoidy extrahované z těchto rostlin budou součástí našeho nového produktu: „Flavonoidy se vyskytují v rostlinách i ovoci. V ovoci jich mají nejvíc meruňky. Jelikož ovoce obsahuje mnoho vody a při jeho zpracovávání – sušení jsou velké ztráty, rozhodli jsme se flavonoidy pro výrobu nového produktu získat z rostlin, jako např. z lopuchu a podobných,“ uzavírá MUDr. Sova.

A co bude na našem produktu ještě zajímavé? Kromě flavonoidů bude obsahovat i saponiny, které ještě více zesílí účinek flavonoidů. Těšte se na lékárničku v živém balení - DIAMOND YACCU s flavonoidy!

Distribuce pro ČR

AVOS Trade s.r.o.
Zelenohorská 496 / 37
181 00, Praha 8
IČ: 01575058
DIČ: CZ01575058

Logistické centrum

AVOS Trade s.r.o. / OLICON logistics s.r.o
Trabantská 692/31
190 15, Praha - Satalice
reparex
Po-Pa: 9:00 - 17:00
Telefon: +420 607 040 813
E-mail: avostrade@email.cz

Najdete nás i na MALL.CZ

2021 © REPAREXSHOP, všechna práva vyhrazena

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné