Kontrola saponínů

SAPONINY, ALE JAKÉ?

 

 VÝROBA  A  KONTROLA  KVALITY

 

Saponinové doplňky stravy překonali od svého uvedení na trh v sedmdesátých létech minulého století velké změny co se týká výroby, složení, balení i užívání.  V počátcích se preferovaly takzvané „přírodní“ produkty, kde se používal hlavně prášek získaný sušením všech saponiny obsahujících částí rostlin, jako Yucca shidigera a podobných. Tento prášek se bez jakékoliv úpravy plnil do tobolek a podával k užívání. Jediným kritériem byla vizuální kontrola – prášek se rozpustil v malém množství vody a protřepáním vytvořil pěnu, čím prodejce přesvědčoval kupujícího o tom, že zboží obsahuje saponiny.

Tyto praktiky z minulého století už byly překonány a vědecké studie prokázaly, že rostliny obsahují vícero druhů saponinů, které dělíme do dvou skupin  – saponiny steranové (steroidní) a terpenové (třiterpenové). Mezi nimi jsou viditelné velké rozdíly v molekulární stavbě, i účinnosti.

Steranové saponiny mají velkou, komplikovanou molekulu jako diosgenín na obrázku:

 

Diosgenin

 

 

Steranové saponiny se rozpouštějí ve vodě a jsou silně pěnivé, ale se z trávícího systému nedovedou vstřebat do krevního oběhu a  proto mají omezenou funkci.

 

 

Paelonol

   

   

 

Paleonol je příkladem terpenových saponinů, s menší molekulou, dobře se vstřebávající do celého organizmu. Terpenové saponiny stejně jako steranové podstatně snižují povrchové napětí, ale nepění a nerozrušují červené krvinky. Jestliže srovnáme plochy, na kterých by se měly saponiny v organizmu uplatnit, zjistíme, že plocha trávícího systému je minimálně čtyřikrát menší jako plocha všech cév, nervů, svalů a orgánů. Z toho pohledu se měnily i názory na potřebné složení saponinových preparátů, kde se ukázalo jako výhodnější, kdyby tento obsahoval alespoň čtyřikrát víc terpenových saponinů jako steranových, aby došlo k rovnoměrnému nasycení organizmu saponiny.

Složení saponinového preparátu je velmi důležitý ukazovatel jeho kvality a působnosti a proto se mu při výrobě a kontrole kvality věnuje velká pozornost. Pokud nebylo známo, jaké saponiny obsahují různé rostliny, nebyly známy jejich vlastnosti a možnosti vědeckého důkazu přítomnosti, pro reklamní účely distribuce saponinových preparátů postačovaly prostoduché triky pouličních dealerů, kteří rozpustili prášek přípravku ve vodě a potom protřepáváním dosáhli pěnění roztoku, čím dokumentovali přítomnost saponinů. Dnes v 21. století už taková argumentace neobstojí. Moderní člověk vyžaduje vědecký přístup ve všech odvětvích života. Saponiny se začali vědecky zkoumat a jejich kvalita i  kvantita se dnes stanovují různými metodami, od tenkovrstvové chromatografie po spektrofotometrii v ultrafialové anebo infračervené oblasti. Dnes už víme, že steranové saponiny se dostávají jenom do trávícího systému a terpenoví se vstřebávají do krevního oběhu a pracují v celém těle. Víme i to, že plocha trávícího systému je minimálně čtyřikrát menší jako plocha všech cév, nervů, svalů a orgánů a k rovnoměrnému nasycení organizmu saponiny proto by měl ten správný produkt obsahovat čtyřikrát víc terpenových saponinů jako steranových. Tomuto požadavku přírodní preparáty nedovedou vyhovět. Ale byly vyvinuty postupy jako saponinový „yucca“ prášek separovat na steranové, a terpenové saponiny a nepotřebné složky. K tomu je nejvhodnější izoelektrická autofokusace, kde k této separaci dochází jenom pomocí elektrického proudu. Rozdělené složky se potom smíchají v žádoucím poměru. Ale pouliční prodavači u těchto preparátů nemůžou argumentovat pěněním, protože terpenové saponiny nepění. Tady jejich přítomnost v produktu prokazují vědecké postupy, které jsou zafixovány v předpisech správní výrobní praxe produktu a kontrolovány státními orgány. V dnešní době už každá lidská činnost vyžaduje vědecký přístup a  kontrolu a  na levné pouliční triky „důkazů“ kvality pěnivých produktů už  nenaletí ani důvěřivé babičky,,,.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.