Spektrum problémů, které mohou lidský organismus postihnout, je nesmírně široké. Signalizují je často nejrůznější bolístky a nepříjemné pocity. Právě ty nám naznačují, že je něco v nepořádku, ať již s tělem jako takovým, anebo způsobem, jakým se k němu chováme. Přesně to se týká i pálení žáhy. Tuto nepříjemnost někdy v životě zažila asi většina z nás. Co to vlastně je? A jak na pálení žáhy reagovat?
Překyselení organismu a pálení žáhy
Pálení žáhy, tedy palčivá bolest procházející od oblasti žaludku směrem nahoru, často až do krku. Způsobeno je „vylitím“ kyselých žaludečních šťáv do jícnu, které poleptají sliznici. I proto se často používá pojem „překyselení žaludku“.
Překyselení organismu je často spojeno k různými potížemi, které logicky souvisí se zažíváním. Překyselení žaludku, odborně nazývané acidóza, končí právě zmíněným pálením žáhy. Nepříjemné pocity v oblasti hrudníku, které vás provázejí přes den nebo vás budí během noci, se stávají varováním a motivací pro to začít problém řešit.
Proč nás pálí žáha?
Žaludeční šťávy, které se vrací zpět do jícnu, mohou znamenat leccos. Překyselení žaludku může znamenat např. nedostatek spánku a z něj plynoucí častou a silnou únavu. V tomto případě není náprava věcí tak složitá, horší zprávou je diagnóza refluxu. Jedná se o špatnou funkčnost tzv. jícnového svěrače a řešení je třeba hledat u lékaře. Naopak, vyloučením refluxu žaludku se dostává do popředí řada jiných možných příčin pálení žáhy, které překyselením žaludku úzce souvisí. S tím ale přichází i možnost zbavit se jich svépomocí.
Úprava diety
Změna způsobu stravování bývá často rozhodujícím faktorem, který vede k pozitivní změně. Požívání alkoholu, kouření a konzumace kyselých jídel může vést k takovému rozvratu vnitřního prostředí. To způsobí řadu nevyhnutelných potíží, mezi které patří například únava, tlak v oblasti žaludku, střevní potíže, nadýmání a právě reflux.
Překyselení organismu tedy nelze podceňovat a je důležité postupovat správnými kroky ke zlepšení stavu. Na prvním místě je vždy dodržování správné a zdravé životosprávy. Do toho spadá i stravování a současně i dostatečný a vhodný pitný režim. I na něm závisí stav vašeho dobrého zažívání. Do jídelníčku je důležité zařadit zásadité a neutrální potraviny, mezi které patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné pečivo. Zásadité jsou také potraviny jako brambory, pohanka, nebo sója.
Vynecháním perlivých nápojů také přispějete k eliminaci opětovného vzniku překyselení. Obecně platí, že vaše strava by měla být především pestrá a bohatá na živiny. Vyvarujte se stresu, kouření i alkoholu. Dobrou volbou je též obohatit jídelníček o ječmen zelený, který je velkým pomocníkem při překyselení organismu. A právě tímto směrem míří doplňky stravy, které mohou pomoci člověku naplnit požadavky na zdravou životosprávu i ve chvíli, kdy má vlastní dieta mezery.
Doplňky stravy
Přípravek Doctor Sova Diamond Yacca plus se zeleným ječmenem je jedním z doplňků stravy, které jsou vhodné i jako prevence před vznikem stavů spojených s překyselením žaludku a pálením žáhy. Tento doplněk zmírňuje překyselení. S pomocí jeho aktivních látek docílíte zmírnění projevů překyseleného žaludku. Diamond Yacca s obsahem extraktu z jihoamerické rostliny yucca schidigera má blahodárný vliv na trávení a celkovou detoxikaci organismu.
Díky přídavku ječmene zeleného, o jehož blahodárném působení na lidský organismus věděli již naši předkové, bude detoxikace organismu od škodlivých a toxiských látek ještě efektivnější. Pravidelné užívaní doplňku stravy Doctor Sova Diamond Yacca plus Zelený ječmen tak posílíte organismus o velmi cenné látky a současně navrátíte svému zažívacímu traktu rovnováhu, jež zamezí dalšímu překyselování žaludku.
Pokud by byly problémy častější a neustávaly ani po změně životosprávy a životního stylu, je samozřejmě na místě návštěva lékaře.